Et arveafkald kan du give både før og efter, at du skal arve. Et arveafkald betyder, at du giver afkald på din arv. Arveafkaldet kan både være mod eller uden vederlag. Man giver typisk arveafkaldet til fordel for sine børn eller søskende. Du kan læse meget mere om arveafkald nedenfor.
Du kan have mange grunde til at ville give et arveafkald, både økonomiske grunde, men også andre personlige årsager.
Af personlige grunde kan eksempelvis nævnes, at du ikke ønsker at være en del af dødsboskiftet, da du måske ikke længere har en tæt relation til den afdøde og derfor gerne vil undgå at skulle arve fra vedkommende.
Af økonomiske grunde kan være, at du gerne vil ”spare” en omgang boafgift. Det er der mulighed for ved at give et arveafkald til fordel for dine børn. Derved springer du den boafgift, du skulle have betalt, over og lader arven gå direkte videre til dine børn, eksempelvis fordi du ikke har brug for pengene. I denne situation vil det alene være dine børn, som skal betale en boafgift af det, som de arver. Hvis du har meget gæld, kan du give et arveafkald, fordi du ikke ønsker, at dine kreditorer skal have del i arven, men at du i stedet vil have, at dine børn modtager arven. Du kan dog i nogle tilfælde risikere omstødelse af dit arveafkald, hvis du er insolvent. Derfor er det vigtigt, at arveafkaldet bliver givet rigtigt, ligesom det i nogle tilfælde er for sent at give afkald, hvis du er insolvent. Der er nogle specifikke regler i forhold til dig, der har meget gæld og ikke ønsker, at dine kreditorer skal få del i det, du vil/ville have arvet.
Du kan både give arveafkald før og efter dødsfaldet, dog er der forskel på hvordan afkaldet skal gives.
Man kalder afkald før dødsfaldet for et afkald på forventet arv. Hvis du vil give afkald på din arv før dødsfaldet, skal det afgives over for arveladeren. Arveladeren skal dermed være bekendt med afkaldet. Der er også en mulighed for at give et arveafkald over for ægtefællen, hvis ægtefællen sidder i uskiftet bo. Det skal forstås således, at hvis din mor eksempelvis er afgået ved døden, og din far sidder i uskiftet bo, kan du give afkald på arven fra din mor over for din far.
Hvis du giver et afkald på arv efter arveladerens død, kaldes det et afkald på falden arv. Arveafkald efter dødsfaldet skal gives til skifteretten, og afkaldet skal indgives inden den endelige boopgørelse er indleveret, og boet udloddes. Det er relevant for de afgiftsmæssige konsekvenser, at man indgiver afkaldet senest på dette tidspunkt. Det er derfor forholdsvis tidligt, at du skal tage stilling til, om du vil give arveafkald.
Et arveafkald behøver ikke at vedrøre hele arven, men kan også være begrænset til en brøkdel af arven, eller det kan omhandle et bestemt beløb. Et arveafkald kan kun omhandle, at der gives et afkald på stillingen som tvangsarving. Det er vigtigt, at man udover at tage stilling til afkaldets omfang, også tager stilling pensioner og forsikringer, som udbetales ved dødsfaldet.
Du kan også betinge dit arveafkald. Sådan et arveafkald skal gives, når arvelader lever. En betingelse kan f.eks. være, at arvelader samtidig med modtagelse af arveafkaldet opretter et testamente, som ikke kan ændres efterfølgende.
Som udgangspunkt har et arveafkald virkning for dig selv og dine livsarvinger (dine børn). Det betyder, at dit afkald ikke gives til fordel for dine børn. Dette kaldes et blankt arveafkald. Dermed vil den arv, som du har givet afkald på, tilfalde de øvrige arvinger i dødsboet. Man kan dog også give arveafkald til fordel for sine børn. Dette kaldes et personligt arveafkald, hvor den arv, som du giver afkald på, i stedet skal tilfalde dine livsarvinger. Et personligt arveafkald betyder dermed, at dine børn indtræder i dit sted.
Der er ingen krav til, hvordan et arveafkald skal gives, men det er klart, at der kan opstå en tvivl, hvis det ikke er givet på skrift. Det er vigtigt, at du kan bevise, at du har afgivet arveafkald. Ved et skriftligt arveafkald kan du også præcisere, hvem der giver afkald, og hvem du ikke ønsker at arve efter. Tilsvarende er det relevant at komme ind på, om det er et blankt arveafkald eller et personligt arveafkald.
Der er ingen krav om, at man skal registrere et arveafkald, der gives, når arvelader er i live, men hvis det er et arveafkald, der gives efter dødsfaldet, skal det registreres i skifteretten. Derudover skal man uanset, om det er et arveafkald før eller efter dødsfaldet, meddele skifteretten om arveafkaldet, inden boopgørelsen indleveres.
For at kunne give et arveafkald, er det et krav, at du er myndig, og du skal samtidig være i stand til at handle fornuftsmæssigt, således at du forstår konsekvenserne ved et arveafkald.
Som du læse dig til herover, er det ikke helt enkelt at give afkald på arv. Det har stor betydning, hvordan man giver afkaldet, så det er gyldigt, og så du opnår det mål, du vil med afkaldet. Vi står hos testamente.dk altid klar til at hjælpe dig. Du er velkommen til at kontakte os på telefon 70 10 13 30 for en uforpligtende indledende samtale om din situation. Du har også mulighed for at skrive direkte til os ved hjælp af kontaktformularen her.
Gratis opkaldfå advokathjælp til testamente
Vil med garanti anbefale Advokatgruppen, både med håndtering af huskøb samt testamente. :D
Julie Liocouras
Kære Katrine Så er beløbet indbetalt på min konto og vi kan afslutte sagen. Tak for hjælpen og en god og kompetent vejledning.
AVP
Hej Katrine Tak for dagens gode oplevelse!
SNL
Det har været et yderst behageligt samarbejde! TAK for hjælpen.
TO
Tak for hjælpen, Katrine. Vi vender helt sikkert tilbage næste gang vi får behov for en advokat.
US
Det var klar tale! Tak for præcist og hurtigt svar!
TP
Så er testamentet allerede helt på plads! Tak for god og hurtig rådgivning!
SB
Tak for hjælpen, vil til en hver tid bruge dig, hvis jeg får brug for juridisk assistance. Vil også anbefale dig til andre.
MS
En stor tak skal lyde til Kathrine B. Mogensen og Helle Brandt for et super foredrag om ”Arv-testamente-fremtidsfuldmagt”. 53 af vore medlemmer mødte op😊 Vi har fået udelukkende positive tilkendegivelser og mange har ”noget” at tænke over. Emnet lidt mere kompliceret end man kunne tænke sig. Tak……..
Forening
Mange tak for din hjælp. Uden dig havde det aldrig gået. Du er bare så dygtig. Hvis jeg nogensinde får brug for hjælp på den måde igen( det håber jeg da ikke) vil jeg kontakte dig😀
HG
Testamente.dk er en del af advokatfirmaet Advokatgruppen som har kontorer flere steder i Danmark. Vi har bl.a. stor erfaring med rådgivning indenfor privatret, herunder testamenter, og vi beskæftiger 21 advokater og i alt over 50 medarbejdere.