Gaver og arveforskud

Hvis du ønsker at tilgodese en af dine kære med et økonomisk gode, er der flere ting, som du bør være opmærksom på. Der er nemlig forskel på, hvorvidt du vælger at yde en ”gave” eller et ”arveforskud”. Vi har her på siden samlet en række nyttige informationer, som du skal være særligt opmærksom på, inden du vælger, hvorvidt dine kære skal modtage et arveforskud eller en gave.

Kontakt os i dag og få hjælp af erfarne advokater

Vi har siden 1987 ydet rådgivning indenfor familieretten – herunder rådgivning af og hjælp til at give gaver og arveforskud. Udfyld kontaktformularen på siden her, så ringer vi dig op eller ring til vores hovedkontor i Horsens på 70 10 13 30. Vi har kontorer i Aarhus, Horsens og Fredericia, men kan hjælpe dig uanset hvor i Danmark, du befinder dig.

Herunder kan du finde en oversigt over de emner, som denne side berører. Hvis du har spørgsmål, så er du meget velkommen til at ringe til os på 70 10 13 30.

  1. Hvad er forskellen på et arveforskud og gave?
  2. Eksempler
  3. Hvordan beskattes arveforskud og gaver?

 

Hvad er forskellen på et arveforskud og gave?

Et arveforskud er muligheden for at give dine nære et forskud på arven, mens du lever. Du kan kun give arveforskud til dine arvinger. Det er henholdsvis arveloven eller dit testamente der definerer, hvem der er dine arvinger. Ifølge arveloven er dine arvinger dine børn, ægtefælle, forældre eller søskende, alt efter hvordan din situation ser ud. Såfremt du har oprettet et testamente, er det derimod dem, som du har testamenteret arven til, som er dine arvinger.

Da der er tale om et arveforskud, skal arveforskuddet modregnes i en senere arv. Et arveforskud kan derfor være den rigtige løsning, hvis du ønsker at give en af dine arvinger en økonomisk håndsrækning nu, men samtidig ønsker, at alle dine arvinger får lige meget i sidste ende.

Eksempler

Eksempel 1

Du har en samlet formue på 200.000,00 kr., som du har testeret til dine to børnebørn med 100.000,00 kr. hver. Du giver herefter 50.000,00 kr. i arveforskud til dit ene barnebarn. Når arven fordeles, vil det ene barnebarn modtage 50.000,00 kr. i arv. Det er fordi barnebarnet jo alle har fået 50.000,00 i forskud på arven tidligere. Det andet barnebarn har ikke modtaget arveforskud og vil derfor modtage 100.000,00 kr. i arv.  Dermed er børnebørnene stillet økonomisk lige i sidste ende, selvom det ene barnebarn modtog noget af arven før din død.

En gave kan defineres som en overdragelse af en genstand eller et pengebeløb, der foræres som et udslag af gavmildhed. Modsat et arveforskud, skal en gave ikke modregnes i arven. Gaver kan gives til alle, og dermed ikke kun arvinger. Der er forskel på, hvordan gaven beskattes alt efter, hvem gavemodtager er. Gavebeskatningen afhænger af, hvilken relation din gavemodtager har til dig, samt hvor stor gaven er.

Eksempel 2

Du har en samlet formue på 200.000,00 kr., som du har testeret til dine to børnebørn med 100.000,00 kr. hver. Du giver nu dit ene barnebarn 50.000 kr. i gave. Når arven fordeles, modtager begge børnebørn nu (150.000 kr./2 =) 75.000,00 kr. i arv efter dig . Dermed skal gaven ikke modregnes i gavemodtagers arv.

Det er vigtigt, at din arving/gavemodtager er indforstået med, om der er tale om et arveforskud eller en gave. Det kan være en fordel at lave et skriftligt dokument herom for at undgå senere misforståelser. Har du behov for rådgivning til dette, er du velkommen til at kontakte os.

 

Hvordan beskattes arveforskud og gaver?

Et arveforskud beskattes på samme måde som en gave.

I 2024 må derfor du afgiftsfrit give op til 74.100,00 kr. i henholdsvis arveforskud eller gave til din nærmeste familie.

Din nærmeste familie defineres i juridisk henseende som:

  • Børn, børnebørn og stedbørn
  • Forældre og stedforældre
  • Bedsteforældre
  • Samlever, hvis I har boet sammen i mindst 2 år
  • Plejebørn (såfremt nogle yderligere betingelser er opfyldt).

Grænsen for afgiftsfrie gaver/arveforskud reguleres årligt. Gives der gaver eller arveforskud til ovennævnte personer for et beløb over afgiftsgrænsen, skal der betales 15% i gaveafgift af det overstegne beløb.

Du skal være opmærksom på, at du ikke i samme kalenderår kan give både en gave og et arveforskud afgiftsfrit. I hvert fald ikke, hvis værdien af disse til sammen overstiger grænsen for afgiftsfrie gaver.

Båndlæggelse

Både gaver og arveforskud kan båndlægges. Det betyder, at gaven eller arveforskuddet ikke er tilgængeligt for modtageren, før et af dig defineret tidspunkt. Båndlæggelse benyttes ofte, når børnebørn modtager store beløb i en ung alder. Det kan være svært at administrere pengene allerede som 18-årig, hvorfor man typisk båndlægger gaven, indtil barnebarnet fylder f.eks. 21 eller 25 år.

Båndlæggelse af gaver og arveforskud er ikke lovreguleret, som det er tilfældet med båndlæggelse af arv. Det står derfor som udgangspunkt gavegiveren frit for at definere betingelserne for båndlæggelsen.

Kontakt os i dag og få hjælp til at give et arveforskud

Hos Advokatgruppen er vi specialiseret i at rådgive i Familieret. Med vores store erfaring kan vi altid hjælpe dig, uanset hvordan din familie er sammensat.

Du er velkommen til at kontakte os, hvis du er I tvivl om, hvad der er den rette løsning i netop din situation. Du er altid velkommen til at udfylde kontaktformularen her på siden, så kontakter vi dig snarest muligt. Du må også meget gerne ringe til os på telefon 70 10 13 30.